Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje? Czy istnieje możliwość wywołania tolerancji? Przyjrzymy się istniejącym metodom oraz efektom, jakie przynoszą. Wiadomo, jak ważna jest to kwestia – czasami trudno wyobrazić sobie, że w obawie przed reakcją anafilaktyczną przez całe życie trzeba stosować restrykcyjną dietę bezmleczną. Jednocześnie mleko jest na tyle powszechnym składnikiem, że może to być zwyczajnie kłopotliwe.

tolerancja na mleko

Spis treści:

  1. Odczulanie przy alergii na mleko krowie
  2. Obróbka termiczna a alergeny mleka krowiego

Odczulanie przy alergii na mleko krowie

Pierwszym ze sposobów nabycia tolerancji jest immunoterapia doustna, czyli odczulanie doustne. Mechanizm jest prosty i polega na podawaniu drogą doustną określonej dawki alergenu. W wyniku tego zabiegu przy kolejnych próbach można było uzyskać zwiększenie dawki alergenu, potrzebnej do wywołania reakcji alergicznej. To pozytywny wynik, ale nie do końca spełnia postawiony cel: nabycie całkowitej tolerancji na alergen. Immunoterapia doustna daje o wiele lepsze efekty w przypadku odczulania na inne alergie pokarmowe; jeśli jednak chodzi o białka mleka krowiego, nie jest to tak proste.

Podejmowano również próby z wykorzystaniem immunoterapii przezskórnej. Jednak – tak jak wcześniej – efekty były połowiczne: u chorych zwiększyła się jedynie ilość tolerowanego mleka.

Obróbka termiczna a alergeny mleka krowiego

W poszukiwaniu innych metod mleko krowie poddano obróbce termicznej. Stwierdzono jednak, że alergeny kazeiny obecne są nawet po 60 minutach gotowania. Inne alergeny, takie jak alfa‑laktoalbumina i beta‑laktoglobulina, zanikają stopniowo po 15–20 minutach gotowania. Część dzieci pomyślnie przechodzi próbę prowokacji mlekiem gotowanym w ten sposób i można dołączyć je w tej formie bez powikłań do diety. To również jest rozwiązanie połowiczne, ponieważ nie zmienia stopnia tolerancji na alergen.

Istnieje też inny ważny problem, o którym trzeba powiedzieć. Produkty pieczone zazwyczaj przygotowywane są w domu. Tworzy to ryzyko obecności białka, ponieważ nie ma sposobu dokładnej kontroli jego obecności.

Większość pacjentów nabywa tolerancję na alergen samoistnie, z czasem. Zaleca się karmienie piersią, które może mieć ochronny wpływ na wystąpienie alergii. Gdy nie jest to możliwe, warto sięgnąć po mleko hydrolizowane o różnym stopniu hydrolizy. Jak pokazaliśmy, podejmowane próby odczulania pacjentów omówionymi drogami nie dają trwałych efektów, a leczenie jest pełne działań niepożądanych. Pozostaje jedynie czekać na nowe rozwiązania oraz kolejne doniesienia.