Czy można wywołać tolerancję na mleko?

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Czy istnieje możliwość wywołania tolerancji? Przyjrzymy się istniejącym metodom oraz efektom, jakie przynoszą. Wiadomo, jak ważna jest to kwestia – czasami trudno wyobrazić sobie, że w obawie przed reakcją anafilaktyczną przez całe życie trzeba stosować restrykcyjną dietę bezmleczną. Jednocześnie mleko jest na tyle powszechnym składnikiem, że może to być zwyczajnie kłopotliwe. 

Pierwszym ze sposobów nabycia tolerancji jest immunoterapia doustna, czyli odczulanie doustne. Mechanizm jest prosty i polega na podawaniu drogą doustną określonej dawki alergenu. W wyniku tego zabiegu przy kolejnych próbach można było uzyskać zwiększenie dawki alergenu, potrzebnej do wywołania reakcji alergicznej. To pozytywny wynik, ale nie do końca spełnia postawiony cel: nabycie całkowitej tolerancji na alergen. Immunoterapia doustna daje o wiele lepsze efekty w przypadku odczulania na inne alergie pokarmowe; jeśli jednak chodzi o białka mleka krowiego, nie jest to tak proste. Więcej o tej metodzie i samym procesie piszemy w innym naszym tekście: 

Odczulanie jako alternatywna metoda leczenia alergii na białka mleka krowiego

Podejmowano również próby z wykorzystaniem immunoterapii przezskórnej. Jednak – tak jak wcześniej – efekty były połowiczne: u chorych zwiększyła się jedynie ilość tolerowanego mleka. 

W poszukiwaniu innych metod mleko krowie poddano obróbce termicznej. Stwierdzono jednak, że alergeny kazeiny obecne są nawet po 60 minutach gotowania. Inne alergeny, takie jak alfa‑laktoalbumina i beta‑laktoglobulina, zanikają stopniowo po 15–20 minutach gotowania. Część dzieci pomyślnie przechodzi próbę prowokacji mlekiem gotowanym w ten sposób i można dołączyć je w tej formie bez powikłań do diety. To również jest rozwiązanie połowiczne, ponieważ nie zmienia stopnia tolerancji na alergen. 

Istnieje też inny ważny problem, o którym trzeba powiedzieć. Produkty pieczone zazwyczaj przygotowywane są w domu. Tworzy to ryzyko obecności białka, ponieważ nie ma sposobu dokładnej kontroli jego obecności. 

Większość pacjentów nabywa tolerancję na alergen samoistnie, z czasem. Zaleca się karmienie piersią, które może mieć ochronny wpływ na wystąpienie alergii. Gdy nie jest to możliwe, warto sięgnąć po mleko hydrolizowane o różnym stopniu hydrolizy. Jak pokazaliśmy, podejmowane próby odczulania pacjentów omówionymi drogami nie dają trwałych efektów, a leczenie jest pełne działań niepożądanych. Pozostaje jedynie czekać na nowe rozwiązania oraz kolejne doniesienia. 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.