Na co uważać w kuchni? Zamienniki mleka i produktów mlecznych.

Mleko krowie i produkty pochodne są jednymi z najpopularniejszych składników wypieków i deserów. Na szczęście pojawia się coraz więcej ich zamienników, a w sieci znajdziemy wiele stron i blogów poświęconych daniom bezmlecznym. Internet jest nieocenioną pomocą dla rodziców małego alergika. W tym artykule dokładamy swoją cegiełkę, przedstawiając pomysły na modyfikacje popularnych przepisów.

Pieczywo

Dzieci z alergią na białka mleka krowiego oczywiście mogą jeść bułki i chleb, a szczególną uwagę należy zwrócić na słodkie wypieki, takie jak bułki słodkie i maślane. Mogą one zawierać mleko, czy produkty mleczne np. masło. Najlepiej kupować je w piekarniach lub sklepach, w których możemy uzyskać informacje o składzie wypieków. Zawsze warto też dokładnie przeanalizować podany skład.

Ciasta

Najprostszym rozwiązaniem będzie wybór ciast, do których przygotowania nie potrzebujemy mleka. Przykładem jest ciasto francuskie. W Internecie bez problemu znajdziemy również bezmleczne wersje najpopularniejszych wypieków, takich jak sernik, czy szarlotka. Jeśli jednak zdecydujemy się na ciasto z użyciem produktów mlecznych, to zwykłe masło możemy zastąpić roślinnym, np. margaryną. Natomiast w przypadku alergii na jajka alternatywą będą zmiksowane banany lub olej i woda.

Naleśniki

Zamiast mleka krowiego możemy użyć jednego z jego zamienników o pochodzeniu roślinnym np. napoju ryżowego, sojowego, czy jaglanego. Naleśniki można też zrobić na bazie wody mineralnej, najlepiej gazowanej, która doda im puszystości.

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.