Krem kakaowy
Krem kakaowy to propozycja deseru dla łasuchów. Przepis jest odpowiedni dla małych alergików, którzy nie mogą jeść czekolady, bo zazwyczaj ma ona w składzie białka mleka krowiego. Wszystko za sprawą dodatku preparatu Neocate Junior. Wypróbuj nasz przepis na bazie ciecierzycy!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- ciecierzyca ugotowana lub z puszki 2 łyżki (40 g)
- banan ¼ sztuki (30 g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym 1 miarka
- kakao 1 łyżeczka (5 g)
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odcedź i przepłukaj wodą.
- Banana obierz ze skórki i umieść w blenderze. Dodaj ciecierzycę, kakao oraz Neocate Junior o smaku neutralnym, całość zblenduj do kremowej konsystencji.
Porada dr Joanny:
Od czasu do czasu nasz maluszek może skosztować czegoś wyjątkowego w smaku, szczególnie, jeśli pozostali członkowie rodziny sięgną po czekoladę. Ona sama może zawierać składniki nieodpowiednie dla małego dziecka np. dużo nasyconych kwasów tłuszczowych nieodpowiednich dla dziecka w tym wieku i jest zazwyczaj źródłem białka mleka krowiego.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 155,1 (kcal)
Białko: 6,9 (g)
Tłuszcz: 4,3 (g)
Węglowodany: 28,3 (g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego u dzieci w wieku powyżej 1. roku życia w alergii na białka mleka krowiego, złożonej nietolerancji białek pokarmowych i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta elementarna. Do stosowania pod nadzorem lekarza.
- Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
- Nie podgrzewaj preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.
Kategoria przepisu: Powyżej 1 roku