Pasta z suszonymi pomidorami
Ta pasta z ciecierzycą i Neocate Junior jest świetną propozycją jako dodatek do kanapki małego alergika. Nasiona roślin strączkowych są cennym elementem diety małego alergika. Możesz podawać ją również z ulubionymi warzywami. Smacznego!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- ciecierzyca 2 łyżki (30 g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym 1 miarka + 30 ml wody
- suszony pomidor 1 sztuka (7 g)
- oliwa z oliwek ½ łyżeczki (3 g)
- sok z cytryny 1 łyżeczka (5 ml)
Sposób przygotowania:
- Odcedź ciecierzycę z puszki i przepłucz ją przegotowaną wodą. Możesz również ugotować ciecierzycę samodzielnie.
- Do blendera lub malaksera dodaj ciecierzycę, suszone pomidory, kilka kropel oliwy z oliwek, soku z cytryny i przygotowany preparat Neocate junior o smaku neutralnym (1 miarka + 30 ml wody).
- Całość zblenduj, możesz podawać z pieczywem lub warzywami.
Porada dr Joanny:
W tym wieku maluch intensywnie kształtuje swoje preferencje smakowe. Jest otwarty na nowe smaki, wiele z nich zostanie w jego menu już na zawsze, dlatego warto zadbać o to, aby mimo wielu ograniczeń dietetycznych młodego alergika w recepturach dań pojawiły się takie cenne składniki nasiona roślin strączkowych.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 121,9 (kcal)
Białko: 4,2 (g)
Tłuszcz: 5,3 (g)
Węglowodany: 14,4 (g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego u dzieci w wieku powyżej 1. roku życia w alergii na białka mleka krowiego, złożonej nietolerancji białek pokarmowych i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta elementarna. Do stosowania pod nadzorem lekarza.
- Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
- Nie podgrzewaj preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.
Kategoria przepisu: Powyżej 1 roku