Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Artykuły:

Inne:

Kaszotto wegetariańskie

Etap rozszerzania diety, przy eliminowaniu z niej alergizujących pokarmów, może być wyzwaniem. Dziecku należy zapewnić odpowiednią ilość energii, witamin i składników mineralnych. Dlatego z myślą o małych alergikach przygotowaliśmy przepis na jednogarnkowe proste w przygotowaniu danie wegetariańskie. Smacznego!

Bez białek mleka krowiego, gluten i seler.
Przepis na 2 porcje
Po 10. miesiącu

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

50 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • kasza pęczak (40g)
  • marchewka ½ sztuki ( 25 g)
  • pietruszka ½ sztuki ( 40 g)
  • seler korzeniowy 1/5 sztuki (70 g)
  • cukinia ¼ sztuki (75 g)
  • fasolka szparagowa (mrożona lub świeża) (100 g)
  • 2 miarki mlekozastępczego preparatu hipoalergicznego + 60 ml wody*
  • oregano
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki (5 g)
  • woda (100 ml)

Sposób przygotowania:

* do każdej porcji dodaj jedną miarkę mlekozastępczego preparatu hipoalergicznego

  1. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Duś na odrobinie wody.
  2. Do warzyw dodaj kaszę pęczak i zalej wodą. Gotuj przez 5 minut.
  3. W tym czasie przygotuj cukinię oraz fasolkę. Cukinię pokrój w kostkę. Jeśli posiadasz świeżą fasolkę szparagową, oczyść ją. Dodaj warzywa do kaszotto. Gotuj do miękkości warzyw oraz kaszy.
  4. Możesz doprawić szczyptą oregano.
  5. Kiedy kaszotto przestygnie, dodaj na talerzu łyżeczkę oliwy oraz porcję zaleconego przez lekarza preparatu (1 miarka + 30 ml wody)*.

Porada dr Joanny:

Pamiętaj, aby nie dosalać posiłków przeznaczonych dla dziecka. Nie podawaj mu również słonych i przetworzonych produktów, takich jak: pikle, solone mięsa, kostki rosołowe. Unikanie soli we wczesnym okresie życia ma korzystny wpływ na kształtowanie prawidłowych preferencji smakowych. Pamiętaj, że dzieci chętnie spożywają potrawy o smaku naturalnym. Jeśli Twój maluch nie toleruje któregoś z proponowanych składników, usuń go z receptury dania.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 179,6 (kcal)

Białko: 6,5 (g)

Tłuszcz: 4,8 (g)

Węglowodany: 10,4 (g)

  • Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
  • Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
  • Nie podgrzewaj jednak preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.

Kategoria przepisu: 6-12 miesięcy

Karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia niemowląt. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia skonsultuj się z lekarzem. Dowiedz się więcej...

Newsletter

Najnowsze porady w leczeniu alergii, materiały, aktualności.

Zapisz się