Łagodna, umiarkowana czy ciężka – rodzaje alergii na białka mleka krowiego
Alergia pokarmowa na białka mleka krowiego (ABMK) nazywana „skazą białkową” (co jest określeniem niewłaściwym, od wielu lat jest używanym w języku potocznym jako synonim alergii na białka mleka krowiego), tak, jak każda choroba, u każdego dziecka może przebiegać nieco inaczej. Nie ma ani jednego objawu, który byłby charakterystyczny tylko dla tej choroby. Jakie są rodzaje alergii na białka mleka krowiego? Czym różni się od siebie łagodna, umiarkowana i ciężka postać tej choroby?
U pacjentów z ABMK na przestrzeni ostatnich lat można dostrzec nowe tendencje w przebiegu tej choroby. Najważniejsze zmiany to: częstsze występowanie nasilonych objawów alergicznych oraz dłuższy czas nabywania tolerancji na białka mleka krowiego przez niemowlęta i małe dzieci.
Warto poznać obraz kliniczny choroby oraz aktualnie obowiązującą klasyfikację ABMK, gdyż może to pomóc w podjęciu właściwej decyzji o zgłoszeniu się z dzieckiem do specjalisty.
Spis treści:
Różnicowanie objawów ABMK
U jednego chorego może występować tylko jeden objaw alergii na białka mleka krowiego (ABMK), a u innego objawów może być wiele. W zależności o tego, jak nasilone są objawy ABMK i jak bardzo niekorzystnie wpływają na zdrowie i rozwój małego dziecka, dokonano podziału przykładowych objawów na dwie postacie1:
Łagodna lub umiarkowana ABMK | Ciężka ABMK |
Objawy z przewodu pokarmowego | |
|
|
objawy skórne | |
|
|
objawy z układu oddechowego (niezwiązane z infekcją) |
objawy z układu oddechowego |
|
|
objawy ogólne | objawy ogólne |
|
|
Czy ten podział ma znaczenie praktyczne?
Tak, ponieważ jeśli choroba alergiczna przebiega łagodnie lub z umiarkowanym nasileniem objawów, wówczas w postępowaniu stosuje się najpierw mlekozastępczy preparat o znacznym stopniu hydrolizy białka.
Natomiast w przypadku ciężkiego przebiegu alergii stosuje się preparaty aminokwasowe, które nie zawierają nawet śladowych ilości białek mleka krowiego, ale dostarczają aminokwasów, niezbędnych do syntezy (produkcji) białek w organizmie alergika.
Krogulska A. i wsp., Alergia na białka mleka krowiego: postępowanie lekarza pierwszego kontaktu, Terapia, Nr 3 (398), 2021.