Wprowadzanie do diety niemowlaka z alergią na białka mleka krowiego innych produktów potencjalnie alergizujących często wywołuje duże obawy u rodziców. Dane naukowe wskazują jednak, że opóźnianie ich podawania nie zmniejsza ryzyka alergii, a może wiązać się z większym ryzykiem niedoborów pokarmowych i niedożywieniem. Sprawdź, kiedy i jak podawać dziecku żywność, która najczęściej wywołuje objawy alergii pokarmowej.

Spis treści:

  1. Opóźnianie wprowadzania produktów potencjalnie alergizujących do diety alergika – czy ma uzasadnienie?
  2. Reakcje krzyżowe a wprowadzanie produktów potencjalnie alergizujących
  3. Opóźnianie wprowadzania produktów potencjalnie alergizujących a ryzyko niedożywienia
  4. Zasady rozszerzania diety alergika
  5. Źródła

Opóźnianie wprowadzania produktów potencjalnie alergizujących do diety alergika – czy ma uzasadnienie?

U niemowląt z alergią na białka mleka krowiego stwierdzoną w pierwszych miesiącach życia częściej niż u dzieci zdrowych rozpoznaje się alergię  także na inne produkty spożywcze. Do żywności o największym potencjale wywołania alergii należą:

  • Jaja kurze,
  • Orzeszki ziemne,
  • Orzechy,
  • Ryby i skorupiaki,
  • Pszenica,
  • Soja.

 

Rzadziej stwierdza się alergię na np. truskawki, seler, nasiona sezamu, marchew, jabłko, owoce cytrusowe, brzoskwinie.

 

Świadomość większego ryzyka pojawienia się objawów alergicznych u niemowlaka ze zdiagnozowaną alergią na białka mleka krowiego może utrudniać rodzicom podjęcie decyzji o próbie rozszerzenia diety o inne potencjalnie alergizujące produkty. Warto porozmawiać z lekarzem od jakich produktów rozpocząć rozszerzanie diety malucha.

 

Aktualnie dane naukowe nie przemawiają jednak za opóźnianiem wprowadzania żywności tego typu. Zgodnie z rekomendacjami, produkty potencjalnie alergizujące można podawać już od początku rozszerzania jadłospisu dziecka, czyli od 17. tygodnia życia. W kontekście ryzyka rozwoju alergii nie stwierdza się żadnych korzyści z późniejszego ich włączania do diety.

 

Uważa się, że najlepiej podjąć próbę podania głównych (wymienionych na początku artykułu) alergenów w czasie pierwszych 12 miesięcy życia dziecka. W przypadku braku wystąpienia objawów po spożyciu należy kontynuować ich regularne uwzględnianie w posiłkach malucha. Pomaga to w podtrzymaniu tolerancji.

 

Warto wspomnieć także, że w okresie karmienia piersią nie zaleca się stosowania diety eliminującej potencjalnie alergizujące produkty u kobiety. U mam dzieci ze stwierdzoną alergią na białka mleka krowiego należy wykluczyć jedynie mleko, produkty mleczne i żywność, która je zawiera (oczywiście wyjątkiem są sytuacje, gdy kobieta sama jest uczulona na inne rodzaje żywności). Uważa się, że obecność w spożywanym przez dziecko mleku mamy niewielkiej ilości białek pochodzących z produktów, które mogą wywoływać uczulenie może zwiększać szanse na późniejszą tolerancję danej żywności przy rozszerzaniu diety.

Reakcje krzyżowe a wprowadzanie produktów potencjalnie alergizujących

Podczas rozszezrania diety dziecka z alergią na białka mleka krowiego nie zaleca się wprowadzania produktów takich jak mleko innych ssaków – kóz i owiec z uwagi na możliwosc wystąpienia reakcji krzyżowej.

Z uwagi na podobieństwo białek istnieje około 90-procentowe ryzyko, że ich spożycie spowoduje objawy alergii u dziecka uczulonego na białka mleka krowiego. Z tego powodu nie podaje się ich przynajmniej do czasu potwierdzenia nabycia tolerancji na mleko krowie.

 

Reakcja krzyżowa u malucha z alergią na białka mleka krowiego może zostać wywołana także przez wołowinę, jednak ryzyko jest znacznie niższe – około 10%. Warto zapytać lekarza, czy w indywidualnym przypadku zaleca się unikanie wprowadzenia tego produktu do jadłospisu.

Opóźnianie wprowadzania produktów potencjalnie alergizujących a ryzyko niedożywienia

Jeśli eliminacyjna dieta dziecka będzie nieodpowiednio bilansowana, może się to wiązać z niedostateczną podażą ważnych dla rozwoju składników pokarmowych, witamin i składników mineralnych, co w konsekwencji może prowadzić do niedożywienia.

 

Warto przy tym zaznaczyć, że ryzyko niedoborów pokarmowych można zmniejszyć omawiając z dietetykiem najważniejsze zasady bilansowania diety lub ustalając jadłospis dla dziecka z alergią na białka mleka krowiego. Jest to przydatne szczególnie, jeśli stwierdzone zostaną dodatkowo także inne alergie pokarmowe.

 

Konsultację z dietetykiem zaleca się zawsze w przypadku konieczności zastosowania diety eliminacyjnej u dziecka. Natomiast w sytuacji, gdy u malucha obserwuje się nieadekwatne przyrosty masy i/lub długości ciała uznaje się ją za niezbędną.

Zasady rozszerzania diety alergika

W świetle aktualnych zaleceń, przy rozszerzaniu diety malucha  z alergią  na białka mleka krowiego można wykorzystywać schemat żywienia niemowląt przygotowany z myślą o zdrowych dzieciach. Trzeba jedynie pamiętać o niewłączaniu do jadłospisu mleka krowiego, owczego i koziego, a także zawierających je produktów.

 

Najważniejsze informacje dotyczące rozszerzania diety dziecka z alergią na białka mleka krowiego podsumowaliśmy w postaci kilku zasad:

  • Zacznij rozszerzać dietę dziecka nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca).
  • Jeśli masz taką możliwość, kontynuuj karmienie piersią (stosując dietę bezmleczną) w czasie wprowadzania pokarmów potencjalnie alergizujących do diety dziecka.
  • Nie opóźniaj włączania do jadłospisu dziecka pokarmów, które nie zawierają mleka krowiego, w tym produktów potencjalnie alergizujących. Możesz je podawać już od pierwszych miesięcy rozszerzania diety.
  • Pamiętaj o dostosowaniu konsystencji żywności do możliwości dziecka. Początkowo podawaj produkty w postaci gładkiego puree. Orzechy czy nasiona dokładnie zmiel przed dodaniem do potrawy dla malucha. Jajko przed zmiksowaniem ugotuj do całkowicie ściętej postaci.
  • Nową żywność wprowadzaj do diety alergika pojedynczo i w małej ilości (najlepiej nie więcej niż ½ łyżeczki przy pierwszej próbie).
  • Nie podawaj jednocześnie dwóch pokarmów, których nie było wcześniej w jadłospisie dziecka. Najlepiej zachować co najmniej 4-dniową przerwę między wprowadzaniem kolejnych nowych produktów z uwagi na możliwość wystąpienia opóźnionej reakcji nadwrażliwości na pokarm.
  • O ile nie zauważasz występowania objawów alergii u dziecka w ciągu 3 dni po zjedzeniu pokarmów potencjalnie alergizujących, kontynuuj ich regularne podawanie jako części urozmaiconej diety, najlepiej co najmniej 1-2 razy w tygodniu. Pomaga to w podtrzymaniu tolerancji nowego produktu.
  • Jeśli masz wątpliwości co do tolerancji przez malucha wprowadzonego do diety produktu, nie podawaj go ponownie przed zasięgnięciem porady lekarza.
  • Pamiętaj, że decyzja o podjęciu próby prowokacji białkami mleka krowiego musi być podjęta w porozumieniu z lekarzem, indywidualnie dla każdego dziecka. Nie testuj nabycia tolerancji przez malucha na własną rękę.

Źródła