Jakie są typy alergii pokarmowej?
Alergia IgE-zależna – to jeden z typów alergii pokarmowej. W tym konkretnym rodzaju reakcja alergiczna wywoływana jest za pośrednictwem przeciwciał IgE i następuje bardzo szybko: zaledwie kilka minut od zjedzenia uczulającego pokarmu.
Reakcję może wywołać spożycie nawet niewielkiej ilości pokarmu z alergenem. Może mieć ona przebieg do łagodnego (pokrzywka) do zagrażającego życiu alergika (anafilaksja).
Po kontakcie z alergenem zachodzi produkcja przeciwciał IgE specyficznych dla białek mleka krowiego. Jeśli dojdzie do ponownego kontaktu z nim, przeciwdziała IgE działają szybko, czego rezultatem jest rozwój stanu zapalnego.
Alergia IgE-niezależna – to kolejny typ alergii pokarmowej. W przeciwieństwie do alergii IgE-zależnej tutaj reakcja alergiczna inicjowana jest przez komórki układu odpornościowego. Inny jest też czas występowania: wydłużony od kilku do kilkunastu godzin.
Dlatego w tym przypadku o wiele trudniej uchwycić bezpośrednią przyczynę reakcji i „obwinić” konkretny rodzaj pokarmu. Objawy – takie jak biegunka, wzdęcia czy dyskomfort jelitowy – mogą pojawiać się stopniowo i wolno. U dzieci z alergią pokarmową IgE-niezależną nabywanie tolerancji pokarmowej jest szybsze i dotyczy większego odsetka leczonych niż wśród dzieci z alergią pokarmowa IgE-zależną.