Na czym polega dieta oligoalergiczna?
Gdy nie widać poprawy po prawidłowo przestrzeganej diecie eliminacyjnej, monitorowanej za pomocą dzienniczka dietetycznego, oznacza to, że rozpoznanie alergii pokarmowej jest mało prawdopodobne. Brak poprawy może być spowodowany również tym, że wykluczony z menu pokarm nie był przyczyną zaobserwowanych objawów, lub występują inne dodatkowe czynniki wywołujące dolegliwości, czy współistnieją inne choroby wywołujące objawy podobne do alergii.
W szczególnie trudnych przypadkach, przy podejrzeniu alergii wielopokarmowej, konieczne może być zastosowanie diety oligoalergicznej, czyli diety „ubogiej” w alergeny. Jadłospis takiej diety zawiera m.in. ryż, jagnięcinę, indyka, gruszkę, jabłko, winogrona, kalafior, brokuły, ogórki, szparagi, buraki, marchew, sałatę, słodkie ziemniaki, tapiokę, dynię, margarynę bezmleczną, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, wodę mineralną, czarną herbatę, Rooibos, sól i cukier, mieszanki elementarne.
Stosowanie diety oligoalergicznej, która polega na wykluczeniu kilku alergenów pokarmowych, może stwarzać ryzyko niedożywienia. Decyzja o jej zastosowaniu powinna zostać przede wszystkim skonsultowana z lekarzem. W przypadku wprowadzenia jej w życie warto również zapewnić dodatkowe wsparcie dietetyka.
Czy moje dziecko może spożywać mieszankę mlekozastępczą?
Kiedy następują takie sytuacje? Kiedy ilość pokarmu produkowana przez matkę jest niewystarczająca albo kiedy dziecko jest uczulone na jakiś składnik występujący w jej mleku. Bywa też, że maluch nie toleruje smaku mleka rodzicielki – wówczas mieszanka mlekozastępcza również wydaje się właściwym rozwiązaniem.
Złożony jest także sam wybór mieszanek, który powinien być dokonywany pod okiem lekarza. To on – na podstawie dotychczasowej diety malucha – wybierze odpowiednią mieszankę, biorąc pod uwagę to, czy objawy alergii ustępują po wprowadzeniu mieszanki opartej na białkach mleka krowiego, czy nie. Uwzględnia również sam przebieg reakcji dziecka na ekspozycję na białka mleka krowiego oraz czy jest to reakcja opóźniona, czy gwałtowna. W zależności od intensywności reakcji alergicznej stosuje się jeden z kilku rodzajów mieszanek. Wyróżniamy mieszanki sojowe, hydrolizowane i aminokwasowe.
Pierwsze dwie z nich nie są stosowane w przypadku podejrzenia alergii na białka mleka krowiego i nie są wówczas zalecane ze względu na obecność łańcuchów białkowych. W przypadku mieszanki sojowej warto pamiętać, że w prawie połowie przypadków alergii na białka mleka krowiego występuje jednocześnie alergia na mleko sojowe. W niezłożonych przypadkach sięga się po mieszankę hydrolizowaną, w której łańcuchy białkowe są pocięte na krótkie fragmenty, co znacznie zmniejsza ryzyko reakcji alergicznej. Kiedy mieszanka ta nie jest wystarczająca, sięga się po mieszankę aminokwasową, przy której ryzyko reakcji alergicznej jest minimalne – dlatego można zalecić ją niezależnie od stopnia złożoności konkretnego przypadku.