Alergenne pułapki, czyli ukryte źródła mleka

Stwierdzona alergia na mleko białka krowiego wiążę się nie tylko z odstawieniem mleka, ale również jego pochodnych. Niestety na etykietach produktów często można spotkać się ze skomplikowanymi nazwami, które są powodem dylematu – czy ten produkt na pewno jest bezpieczny dla mojego dziecka?

Polskie nazwy alergenów mlecznych to: kazeina, kazeinian, laktoglobulina, laktoza, serwatka. Te słowa prawdopodobnie są znane większości rodzicom maluchów ze stwierdzoną alergią na mleko krowie. Jednak główny problem stanowią ich obcojęzyczne lub chemiczne odpowiedniki. O ile składnik „milk serum” nie jest większym językowym wyzwaniem, to łacińskie wyrażenia już tak.
 
Z tego względu przygotowaliśmy dla Was listę słów, których należy unikać:
calcium caseinate, potassium caseinate, magnesium caseinate, proteinhydrolysate, casein, H4511, H4512, lactoalbumin, lactoglobulin.

Wymienione powyżej źródła mleka często znajdują się w takich produktach spożywczych, jak:
– różnego rodzaju ciasteczka,
– sosy (do sałatek, mięsne, rybne, a nawet warzywne),
– purée ziemniaczane (często przygotowywane z dodatkiem śmietany),
– mięso i wędliny (białka mleka często są dodawane w celu podwyższenia ogólnej zawartości białka),
– desery (np. lody, kremy, budynie, galaretki),
– słodycze (np. czekolada, nugat, pralinki, cukierki).

Powyższa lista zawiera produkty, w którym najczęściej można znaleźć alergeny. Najrozsądniej jest  sprawdzać dokładnie wszystko, co wkładamy do swojego koszyka. Starajmy się również unikać tzw. „gotowców”, czyli np. sosów, czy ciast w proszku.

Krogulska Aneta, Diety eliminacyjne w diagnostyce i leczeniu alergii na białka mleka krowiego, Standardy Medyczne – pediatria, 2016

 

 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.