Alergizujące owoce i warzywa

Owoce i warzywa powinny zajmować główne miejsce w menu zarówno dzieci, jak i dorosłych. W przypadku diety alergików, nie powinno być inaczej.

Należy tylko zwrócić szczególną uwagę na to, jak zachowuje się organizm po spożyciu danego owocu czy warzywa i mieć świadomość, które z nich są szczególnie alergizujące. 

Alergia na wybrany owoc czy warzywo może być zupełnie niezależna od wieku i jest kwestią bardzo indywidualną. Poniżej opisujemy najczęściej alergizujące owoce i warzywa. 

Alergie u dzieci
Wśród owoców, które nie są zalecane u dzieci poniżej roku wymienia się cytrusy (pomarańcza, cytryna, grejpfrut, mandarynki), jak również truskawki, maliny, poziomki i banany. Z warzyw reakcje alergiczne najczęściej wywołują pomidory, seler i pietruszka.

Alergie u dorosłych
U osób dorosłych reakcje alergiczne najczęściej wywołują właśnie owoce i warzywa. Do najbardziej alergizujących warzyw należą seler i marchew. Spożycie selera, szczególnie przed wysiłkiem fizycznym, może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Powszechna jest również alergia na jabłka. Szacuje się, że 2%[1]populacji Północnej i Centralnej Europy ma alergię na ten owoc.

Niezależnie od wieku niektóre owoce mogą sprzyjać uwalnianiu histaminy, dlatego szczególnie trzeba uważać podczas spożywania: bananów, papai, ananasa, kiwi, truskawek, owoców cytrusowych i awokado. 

Zespół alergii jamy ustnej (OAS)
U osób, u których występuje alergia na pyłki brzozy po zjedzeniu niektórych owoców i warzyw występuje reakcja alergiczna nazywana zespołem alergii jamy ustnej, w skrócie OAS. Dzieje się tak najczęściej po spożyciu surowych jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, czereśni, selera, pomidora i marchwi.

[1] http://www.urok-zycia-alergika.pl/2015/03/alergia-na-jabka-u-dzieci-i-dorosych.htmla 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.