Dlaczego alergie pokarmowe są coraz częstsze?

Często można słyszeć głosy, że alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne. Stoją za tym konkretne liczby: zachorowalność na alergie pokarmowe gwałtownie wzrosła w ostatnich 20 latach i szacuje się, że cierpi na nie 1–2% dorosłych i 4–6% dzieci*. 

Najnowsza z teorii wskazuje, że za powstawanie alergii odpowiedzialne są związki chemiczne zwane dichlorofenolami, które możemy odnaleźć między innymi w oczyszczonej wodzie z kranu, środkach dezynfekujących czy pestycydach.

U pacjentów z wysokim stężeniem dichloforenoli w moczu ryzyko uczulenia na żywność może być zwiększone nawet o 80%. Hipoteza mówi o tym, że antybakteryjne właściwości tych związków niekorzystnie wpływają na mikroflorę w naszych jelitach, której rolą jest właśnie ochrona przed alergiami pokarmowymi**. 

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, najczęściej dichloforenol odnajdziemy w wodzie płynącej z kranu. Czy w związku z tym powinniśmy spożywać wyłącznie wodę butelkowaną? Bylibyśmy ostrożni w stawianiu takich wniosków.

Woda w kranach jest różna w zależności od kraju, miasta, a nawet punktu, z którego pobiera się wodę i przygotowuje do dystrybucji, odmienna jest w nich też zawartość chloru itd. Alergię pokarmową trudno zdiagnozować klinicznie. 

Przyczyną zwiększonej ilości dichlorofenoli może być… nadmierna troska o czystość.

Dlaczego?

Powstają one jako produkt uboczny popularnego środka przeciwbakteryjnego, który jest składnikiem wielu produktów codziennego użytku – choćby pasty do zębów. Z nadmierną higieną wiąże się też kolejna teoria zwana hipotezą higieniczną. Tutaj winna jest właśnie nasza obsesja na punkcie czystości.

To ona sprawia, że dzieci nie mają styczności z bakteriami, które zwykle wspomagają właściwy rozwój naszego układu odpornościowego. 

Inna teoria – pozostająca wyłącznie w strefie domniemań – uznaje za przyczynę epidemii alergii zmiany w diecie mieszkańców Zachodu, jedzących coraz więcej przetworzonej żywości zamiast świeżych owoców oraz warzyw.

Jednak wpływ zachodniego trybu życia nie kończy się tutaj. Ryzyko wystąpienia alergii zwiększają również inne aspekty charakterystyczne dla tego kręgu cywilizacyjnego. Są to m.in.: czynniki środowiskowe (m.in. zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy), zbyt częste stosowanie antybiotyków, niska zachorowalność na choroby zakaźne wieku dziecięcego oraz współczesny tryb życia.

Wszystko to wpływa na zmniejszenie bioróżnorodności naszego środowiska, zmieniając skład mikroorganizmów zasiedlających naszą skórę i przewód pokarmowy. A to właśnie one stymulują nasz układ odpornościowy i zwiększają tolerancję na alergeny. 

To jednak nie koniec teorii na temat epidemii alergii. Pojawiały się krytyczne głosy odnośnie wytycznych brytyjskiego rządu, który zalecał rodzicom, by nie podawać dzieciom orzeszków ziemnych, ponieważ uważano, że ich konsumpcja w młodym wieku może osłabić nierozwinięty układ immunologiczny. Czas pokazał, że jest dokładnie na odwrót. 

Jak widać, trudno o jednoznaczne wnioski i zalecenia. Wskazuje się, że najlepszą metodą na zmniejszenie ryzyka alergii pokarmowej u dzieci jest stopniowe włączanie do jadłospisu potencjalnych alergenów.

Wprowadzając nowe pokarmy na wczesnym etapie, zwiększamy tolerancję organizmu na potencjalny alergen. To właśnie brak wyuczonej tolerancji na alergeny przyczynia się do rozwoju alergii, dlatego wydaje się to tak istotne.

*Źródło: http://www.medonet.pl/zdrowie/zaburzenia-odzywiania/era-alergii-pokarmowych,artykul,1673755.html 
 **Tamże. 

Zobacz także:

Czym różni się alergia na białka mleka krowiego od skazy białkowej i nietolerancji laktozy?

dowiedz się więcej

Kiedy lekarz powinien rozważyć włączenie do diety dziecka karmionego piersią mieszankę zastępczą?

dowiedz się więcej

Jaki wpływ ma alergia na odporność dziecka?

dowiedz się więcej

AZS i kąpiele wodne

dowiedz się więcej

Dieta mamy karmiącej piersią małego alergika – co powinna zawierać, a czego należy unikać w codziennym menu?

dowiedz się więcej

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.