Diagnoza alergii na białka mleka krowiego opiera się na następujących czynnikach:
– szczegółowy wywiad kliniczny
– testy na alergeny, np. test skórny
– pomiar stężenia IgE w surowicy
Diagnozę alergii na białka mleka krowiego można postawić w przypadku, gdy u niemowlaka występowały objawy alergiczne po ekspozycji na białka mleka krowiego, oraz gdy wykazuje objawy wrażliwości, przykładowo stwierdzone w teście skórnym alergenów lub poprzez oznaczenie poziomu IgE w surowicy.
Negatywny wynik testów skórnych lub brak podwyższonego stężenia IgE w surowicy, w przypadku nie ustępujących objawów alergicznych może wskazywać na formę alergii na białka mleka krowiego niezależną od IgE.
Jednakże w przypadku, gdy przebieg objawów alergicznych występujących po ekspozycji na białka mleka krowiego jest niejednoznaczny, a testy na alergeny dały wynik negatywny, względnie w przypadku wyniku pozytywnego testów, ale nieprzekonującej historii, można polecić wykonanie nadzorowanej próby stopniowego doustnego podania mleka krowiego.
Bezsprzeczną podstawą do zdiagnozowania alergii na białko mleka krowiego w postaci zależnej od IgE jest: najpierw wdrożenie diety eliminacyjnej (na okres 2-4 tygodni), a następnie ponowne włączenie białek mleka krowiego do diety, w efekcie którego może dojść do nawrotu objawów. Przy rozpoczynaniu stosowania diet eliminacyjnych, warto rozważyć następujące fakty:
u około 10% pacjentów z niezłożoną postacią alergii na białko mleka krowiego, objawy nie przestają występować po włączeniu mieszanki hydrolizowanej (eHF – extensively hydrolysed formula)
w przypadkach alergii złożonych, objawy alergii mogą występować nawet u 40% pacjentów przyjmujących mieszankę hydrolizowaną (eHF)