Alergia pokarmowa dotyka 5% niemowląt i dzieci do 3. roku życia oraz 3% dorosłych. Niekiedy mija z wiekiem lub wskutek uodpornienia się organizmu. Szansa na wyleczenie alergii pokarmowej jest większa pod warunkiem podjęcia odpowiedniej terapii, obejmującej trzy etapy: diagnostykę, właściwe leczenie i profilaktykę.
Do alergennych białkowych składników mleka należą kazeina i serwatka. U alergików mogą one wywoływać zmiany dermatologiczne oraz zaburzenia w pracy układu trawiennego i oddechowego.
Diagnozowanie alergii na białka mleka krowiego
Wystąpienie symptomów takich jak wysypka, suchość i zaczerwienienie skóry, łuszczenie skóry, wymioty, ulewanie, kolka, wzdęcia, zaparcia, obecność krwi w stolcu, katar, kaszel, trudności w oddychaniu, obrzęk okolicy twarzy, niepokój, zaburzenia snu, mały przyrost masy ciała powinno skłonić do wizyty u lekarza. Diagnostyka alergii na białka mleka krowiego obejmuje:
- wywiad z pacjentem i analiza dzienniczka dietetycznego,
- badania – punktowe testy skórne lub badaniem z krwi na obecność swoistych przeciwciał IgE lub prowokację pokarmem metodą podwójnej ślepej próby kontrolowanej placebo.
Na podstawie wywiadu i wyników badań lekarz podejmuje decyzję o wyeliminowaniu pokarmów podejrzewanych o wywoływanie reakcji alergicznej.
Leczenie alergii na białka mleka krowiego
W przypadku stwierdzenia alergii pokarmowej na białka mleka krowiego najlepsze efekty lecznicze daje unikanie alergenu poprzez wprowadzenie diety eliminacyjnej. W zależności od indywidualnych uwarunkowań organizmu i nasilenia alergii dietę można wspomóc leczeniem farmakologicznym.
Dieta eliminacyjna w leczeniu alergii na białka mleka krowiego, polegająca na wykluczeniu z jadłospisu uczulających pokarmów (mleka, przetworów mlecznych, produktów zawierających mleko i jego pochodne), zapewnia bardzo szybkie zanikanie objawów klinicznych alergii pokarmowej. Stosowana skrupulatnie, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego i jelit, co z czasem zwiększa tolerancję organizmu na białka mleka krowiego. Szacuje się, że u 30% chorych alergia na mleko krowie ustępuje w ciągu 1–2 lat od rezygnacji z uczulających pokarmów. U większości dzieci zanika ona wraz z dojrzewaniem układu odpornościowego, czyli w okresie od 3. do 8. roku życia – dlatego powszechnie uważa się, że dziecko może „wyrosnąć” z alergii.
Trzeba pamiętać, że rezygnacja z mleka może skutkować znacznymi niedoborami białka i innych składników odżywczych w organizmie. Należy je uzupełniać, stosując np. w przypadku dzieci, specjalne mieszanki mlekozastępcze.
Profilaktyka alergii na mleko krowie
Aby utrzymać efekty terapii, zaleca się kontynuować stosowanie diety eliminacyjnej i stosowanie mieszanki mlekozastępczej. Po upływie 9–12 miesięcy można stopniowo wprowadzać do diety niewielkie ilości pokarmów zawierających białka mleka krowiego, po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Brak niepożądanych objawów oznacza, że alergia została wyleczona i organizm jest gotowy na ponowne przyjmowanie mleka krowiego i jego przetworów.