Czy wiesz, że już podczas I trymestru ciąży rozwijają się kubki smakowe dziecka? Pierwsze z nich powstają już u 8-tygodniowego płodu. Między innymi dlatego tak ważne jest to, co spożywa matka. Przyjmowane przez nią pożywienie mogą mieć wpływ na późniejsze preferencje smakowe maluszka.
Po urodzeniu upodobania żywieniowe mają związek z wiekiem dziecka. W skrócie – najmłodsi lubią słodki smak, a starsze dzieci słony.
Nowo narodzone dziecko wyróżnia jeszcze dwa smaki oprócz słodkiego – gorzki i kwaśny. Zdolność odczuwania smaku słonego rozwija się po ukończeniu czwartego miesiąca życia.
Co źle wpływa na wrażliwość na smaki?
Przetworzona żywność, przesadna ilość słodyczy i soli. Starajmy się podawać dziecku tylko naturalne produkty, które nie są nadmiernie przetworzone. Pamiętajmy również o urozmaicaniu diety malucha – tak, aby czerpać większą przyjemność z jedzenia i jego różnorodnych smaków. Jednocześnie uszanujmy to, że każdy człowiek ma inne preferencje smakowe – zachęcajmy dziecko do próbowania nowych rzeczy, ale nie zmuszajmy go do polubienia czegoś, co kategorycznie mu nie smakuje.