Słownik trudnych pojęć

Alergia krzyżowa – to dolegliwości wywołane przez więcej niż jeden alergen. Może objawiać się jako alergia pokarmowa, wziewna, a także kontaktowa.

Spowodowana jest tym, że alergeny z różnych grup są do siebie podobne w budowie, co powoduje zjawisko znane właśnie jako alergia krzyżowa. To się przekłada na to, że 92% pacjentów uczulonych na BMK zareaguje również na alergeny mleka koziego. 


Alergia na białka mleka krowiego
 – to nieodpowiednia reakcja układu odpornościowego na białka mleka krowiego, objawiająca się szeregiem dolegliwości różnego rodzaju: są to objawy dermatologiczne (egzema 
i wysypki skórne), dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty, zaparcia oraz refluks żołądkowo-przełykowy) oraz ze strony układu oddechowego (kaszel, astma, ANN, utrudnione oddychanie).

Rozróżniamy dwa rodzaje alergii na białka mleka krowiego: IgE zależne oraz IgE niezależne (o opóźnionych objawach). 


Anafilaksja
 – to jeden z możliwych gwałtowniejszych zespołów objawów reakcji alergicznej. Należy do reakcji alergicznej typu I związanej z przeciwciałami IgE.

Charakterystyczne dla tego rodzaju reakcji jest to, że substancje wyzwalane podczas kontaktu z alergenem nie działają jedynie miejscowo. Natomiast wiąże się 
z ogólnoustrojową reakcją, która przebiega gwałtownie i najczęściej rozpoczyna się w ciągu kilku minut od kontaktu z alergenem.

W najcięższej postaci wstrząs anafilaktyczny przebiega z zaburzeniami oddechowo-krążeniowymi, co stanowi bezpośrednie zagrożenie życia. 


Alergia IgE niezależna
 – to jeden z dwóch typów alergii pokarmowej. W przeciwieństwie do alergii IgE zależnej tutaj reakcja alergiczna inicjowana jest przez komórki układu odpornościowego. Inny jest też czas występowania: wydłużony od kilku do kilkunastu godzin.

Dlatego w tym przypadku o wiele trudniej uchwycić bezpośrednią przyczynę reakcji i „obwinić” konkretny rodzaj pokarmu. Objawy – takie jak biegunka, wzdęcia czy dyskomfort jelitowy – mogą pojawiać się stopniowo i wolno. Reakcje IgE zależne i IgE niezależne mogą występować równolegle.

Ten typ alergii występuje w wypadku, gdy komórki T (uwrażliwione na biała mleka krowiego) zaczynają produkować cytokiny. To one wywołują reakcję zapalną uszkadzającą tkankę. Mamy wtedy do czynienia z alergią o charakterze mieszanym.


Alergia IgE zależna
 – to jeden z dwóch typów alergii pokarmowej. W tym konkretnym rodzaju reakcja alergiczna wywoływana jest za pośrednictwem przeciwciał IgE i następuje bardzo szybko: zaledwie kilka minut od zjedzenia uczulającego pokarmu.

Reakcję może wywołać spożycie nawet minimalnej ilości pokarmu z alergenem. Może mieć ona przebieg do łagodnego (pokrzywka) do zagrażającego życiu alergika (anafilaksja).

Po kontakcie z alergenem zachodzi produkcja przeciwciał IgE specyficznych dla białek mleka krowiego. Jeśli dojdzie do ponownego kontaktu z nim, przeciwdziała IgE działają szybko, czego rezultatem jest rozwój stanu zapalnego. 


Atopowe zapalenie skóry
 – to jedna z najczęściej występujących chorób skóry, często powiązana z występowaniem alergii (może być wynikiem innych przyczyn).

Ma charakter przewlekły, objawia się świądem o różnym stopniu nasilenia, zależnym od aktualnie trwającej fazy choroby, oraz zaczerwieniem skóry, suchością i pojawiąjącymi się na skórze pęcherzykami. 


Cytokiny
 – to białka uwalniane przez organizm m.in. w przypadku alergii na białka mleka krowiego niezależnej od IgE, co w rezultacie powoduje reakcję zapalną. Pełnią one różne funkcje w układzie immunologicznym i mają odmienne działania na różne tkanki. 


Dieta eliminacyjna
 – to żywienie, w którym nie podaje się konkretnych produktów, np. mleka krowiego ani jego pochodnych.

Powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza, tak aby zaproponował on odpowiednie produkty zastępcze, pozwalające zapewnić odpowiednią porcję brakujących składników w związku z wyeliminowaniem mleka, takich jak np.: wapń, fosfor, ryboflawina, kwas pantotenowy, witaminy B12, A i D. 


Komórki T (limfocyty T)
 – to komórki układu odpornościowego uwrażliwiające się w przypadku alergii IgE niezależnej na białka mleka krowiego. Biorą udział w pierwszych etapach reakcji organizmu na alergen i odpowiadają za produkcję cytokin w wypadku kontaktu z nim. 


Laktoza
 – to cukier mleczny będący składnikiem wielu produktów spożywczych. Może być nietolerowany przez organizm, który nie potrafi go przetrawić ze względu na brak lub niewystarczającą ilość enzymu „laktaza”. 


Mieszanka aminokwasowa
 – to jeden z rodzajów mieszanek mlekozastępczych, które stosowane są w przypadku alergii na białka mleka krowiego. W przeciwieństwie do mieszanek hydrolizowanych nie zawiera łańcuchów białkowych mogących wywoływać reakcję alergiczną.

Taka mieszanka składa się w 100% z niealergizujących aminokwasów i jest świetnie tolerowana przez organizm. Ryzyko wystąpienia alergii podczas jej stosowania jest nikłe. 


Mieszanki hydrolizowane
 – to jeden z rodzajów mieszanek mlekozastępczych stosowanych w przypadku alergii na białka mleka krowiego. Otrzymuje się ją w procesie hydrolizy białek, polegającym na rozcinaniu łańcuchów peptydowych na krótsze, resztkowe łańcuchy peptydowe.

Dzięki temu zmniejsza się możliwość odpowiedzi alergicznej. Jednocześnie peptydy resztkowe, powstające w przypadku takiego procesu, mogą wciąż zostać rozpoznane jako alergen i zainicjować reakcję alergiczną. 


Nietolerancja laktozy
 – to niezdolność trawienia laktozy i jej wchłaniania, spowodowana brakiem lub niewystarczającą ilością enzymu laktaza. W wypadku spożycia laktozy reakcją może być biegunka, wzdęcia czy skurcze brzucha.

Nie należy jej utożsamiać z alergią na białka mleka krowiego, ponieważ powstaje w innym mechanizmie oraz ma inny charakter. Przykładowo niektóre produkty bez laktozy zawierają białka mleka powodujące reakcję alergiczną. 


Skaza białkowa
 – to zwyczajowa nazwa alergii na białka mleka krowiego, inaczej nazywana po prostu alergią pokarmową. Objawia się m.in. zmianami skórnymi. Najczęstszą, ale nie jedyną jej przyczyną są właśnie białka mleka krowiego; uczulać mogą także inne czynniki, takie jak jajka, kakao czy cytrusy.

Pierwsze symptomy skazy białkowej pojawiają się jeszcze w okresie niemowlęcym. 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.