Kaszotto wegetariańskie
Etap rozszerzania diety, przy eliminowaniu z niej alergizujących pokarmów, może być wyzwaniem. Dziecku należy zapewnić odpowiednią ilość energii, witamin i składników mineralnych. Dlatego z myślą o małych alergikach przygotowaliśmy przepis na jednogarnkowe proste w przygotowaniu danie wegetariańskie. Smacznego!
Bez białek mleka krowiego, gluten i seler.
Przepis na 2 porcje
Po 10. miesiącu
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
50 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- kasza pęczak (40g)
- marchewka ½ sztuki ( 25 g)
- pietruszka ½ sztuki ( 40 g)
- seler korzeniowy 1/5 sztuki (70 g)
- cukinia ¼ sztuki (75 g)
- fasolka szparagowa (mrożona lub świeża) (100 g)
- 2 miarki mlekozastępczego preparatu hipoalergicznego + 60 ml wody*
- oregano
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki (5 g)
- woda (100 ml)
Sposób przygotowania:
* do każdej porcji dodaj jedną miarkę mlekozastępczego preparatu hipoalergicznego
- Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Duś na odrobinie wody.
- Do warzyw dodaj kaszę pęczak i zalej wodą. Gotuj przez 5 minut.
- W tym czasie przygotuj cukinię oraz fasolkę. Cukinię pokrój w kostkę. Jeśli posiadasz świeżą fasolkę szparagową, oczyść ją. Dodaj warzywa do kaszotto. Gotuj do miękkości warzyw oraz kaszy.
- Możesz doprawić szczyptą oregano.
- Kiedy kaszotto przestygnie, dodaj na talerzu łyżeczkę oliwy oraz porcję zaleconego przez lekarza preparatu (1 miarka + 30 ml wody)*.
Porada dr Joanny:
Pamiętaj, aby nie dosalać posiłków przeznaczonych dla dziecka. Nie podawaj mu również słonych i przetworzonych produktów, takich jak: pikle, solone mięsa, kostki rosołowe. Unikanie soli we wczesnym okresie życia ma korzystny wpływ na kształtowanie prawidłowych preferencji smakowych. Pamiętaj, że dzieci chętnie spożywają potrawy o smaku naturalnym. Jeśli Twój maluch nie toleruje któregoś z proponowanych składników, usuń go z receptury dania.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 179,6 (kcal)
Białko: 6,5 (g)
Tłuszcz: 4,8 (g)
Węglowodany: 10,4 (g)
- Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
- Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
- Nie podgrzewaj jednak preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.
Kategoria przepisu: 6-12 miesięcy