Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Artykuły:

Inne:

Mięso z indyka w sosie pomidorowym z kaszą

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pełnowartościowe i pożywne danie obiadowe. Do jego przygotowania możesz wybrać dowolne mięso. Wybierz to, które Twój alergik toleruje.

Bez białek mleka krowiego.
Przepis na 2 porcje
Po 8. miesiącu

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

30 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • mielone mięso z indyka 70 g
  • kasza jęczmienna 40 g
  • marchewka ½ sztuki (25 g)
  • por ¼ sztuki (35 g)
  • passata pomidorowa ½ szklanki (120 g)
  • mlekozastępczy preparat hipoalergiczny 2 miarki + 60 ml wody*
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone drobno mięso z indyka duś na wodzie.
  2. Obierz i zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno pora. Warzywa dodaj do mięsa.
  3. Zalej całość passatą pomidorową i gotuj przez około 20 minut.
  4. Po wystudzeniu, porcję na talerzu zabiel porcją przygotowanego preparatu zaleconego przez lekarza (1 miarka + 30 ml wody) i dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego lub oliwy.
  5. Podawaj z kaszą jęczmienną oraz drobno posiekaną natką pietruszki
Porada dr Joanny

Porada dr Joanny:

Mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego należy dbać o jego odpowiednią ilość w jadłospisie maluszka. Na początku rozszerzania diety niemowlę potrzebuje około 10 g mięsa, a pod koniec pierwszego roku życia około 30 g dziennie. Zwykle jako pierwszy wprowadza się do jego menu drób (mięso z indyka, gęsi, kaczki, kurczaka) oraz jagnięcinę i królika. Wprowadzając wołowinę, obserwuj reakcję organizmu swojego maluszka, bowiem część dzieci uczulonych na białka mleka krowiego nie toleruje również wołowiny. Niewskazane jest kupowanie mięsa z nieznanego źródła.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 131,5 (kcal)

Białko: 2,1 (g)

Tłuszcz: 1,7 (g)

Węglowodany: 30 (g)

 

  • Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
  • Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
  • Nie podgrzewaj jednak preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.

Kategoria przepisu: 6-12 miesięcy

Karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia niemowląt. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia skonsultuj się z lekarzem. Dowiedz się więcej...

Newsletter

Najnowsze porady w leczeniu alergii, materiały, aktualności.

Zapisz się