Pasta rybna
Co zrobić, żeby ryby zagościły na stałe w menu dziecka? Przygotuj je w różnych formach i nie tylko na obiad! Nasza propozycja to pasta rybna z jajkiem i Neocate Junior, z dodatkiem kiszonego ogórka i szczypiorku. Pastą rybną możesz posmarować kanapki i dodać do nich ulubione warzywa dziecka.
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- jajko ugotowane na twardo 1 sztuka (50 g)
- gotowana biała ryba (70 g)
- ogórek kiszony 1 sztuka (60 g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym 2 miarki + 60 ml wody
- szczypiorek (5 g)
- olej rzepakowy 1 łyżeczka (5g)
Sposób przygotowania:
- Jajo ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Posiekaj na desce.
- Ugotowaną wcześniej rybę oczyścić z ości i skóry. Wybrane cząstki mięsa posiekaj na desce i dodaj do miski z jajkiem.
- Dodaj starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone (jeśli mają twardą skórkę, możesz ją obrać), posiekany szczypiorek, olej.
- Do jednej porcji serwowanej dziecku dodaj przygotowany preparat Neocate Junior o smaku neutralnym (1 miarka + 30 ml wody).
- Wymieszaj całość.
- Podawaj z pieczywem i ulubionymi warzywami dziecka.
Porada dr Joanny:
Jeżeli tylko maluszek może jeść ryby, powinny one zagościć na jego talerzu 1-2 razy w tygodniu. Szczególnie cenne są ryby takie jak np. łosoś norweski, pstrąg hodowlany. Są bogate w tłuszcze z rodziny Omega 3, w tym kwas DHA.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 129,8 (kcal)
Białko: 10,8 (g)
Tłuszcz: 6,9 (g)
Węglowodany: 5,4 (g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego u dzieci w wieku powyżej 1. roku życia w alergii na białka mleka krowiego, złożonej nietolerancji białek pokarmowych i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta elementarna. Do stosowania pod nadzorem lekarza.
- Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
- Nie podgrzewaj preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.
Kategoria przepisu: Powyżej 1 roku