Sałatka z makaronem orzo
Nie masz pomysłu na przygotowanie posiłku dla swojego maluszka? Przygotuj szybką sałatkę z indykiem, warzywami, makaronem ryżowym i dressingiem z Neocate Junior. To proste i pełnowartościowe danie. Smacznego!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
45 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- makaron orzo w kształcie ryżu (50 g)
- ogórek świeży 1 sztuka (180 g)
- kukurydza (100 g)
- pierś z indyka (100 g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym 3 miarki + 90 ml wody
- koperek (10 g)
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu.
- Pierś z indyka ugotuj w wodzie.
- Ogórka obierz ze skóry i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w drobna kostkę.
- Do miski przełóż przygotowane składniki, dodaj kukurydzę i posiekany koperek.
- Wymieszaj porcję z przygotowanym preparatem Neocate Junior o smaku neutralnym (1 miarka + 30 ml wody) i dokładnie wymieszaj.
Porada dr Joanny:
Koperek należy do dodatków, które rzadko uczulają. Chcąc zamienić go na zioła należy pamiętać, że nie wszystkie zioła mogą być elementem diety najmłodszych.
Przy gotowaniu dla dziecka nie używaj gotowych przypraw w płynie lub gotowych mieszanek przyprawowych, kostek rosołowych czy soli. Wykorzystuj zioła świeże lub suszone takie jak: pietruszka, koperek, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, liście laurowe, ziele angielskie czy lubczyk.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 172,9 (kcal)
Białko: 10,5 (g)
Tłuszcz: 3,3 (g)
Węglowodany: 24,7 (g)
- Neocate Junior o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego u dzieci w wieku powyżej 1. roku życia w alergii na białka mleka krowiego, złożonej nietolerancji białek pokarmowych i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta elementarna. Do stosowania pod nadzorem lekarza.
- Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
- Nie podgrzewaj preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.
Kategoria przepisu: Powyżej 1 roku