Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Artykuły:

Inne:

Zupa krem z dyni

Twój mały alergik poznaje teraz nowe smaki, zapachy i konsystencje. Na początku niemowlę powinno zapoznać się ze smakiem warzyw, aby zacząć kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe. Zupa krem z dyni to jedno z pierwszych dań, które może się pojawić w czasie rozszerzania diety, możesz podawać ją po 6. miesiącu życia.

Bez białek mleka krowiego. Przepis na 3 porcje
Po 6. miesiącu

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

19 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

35 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

3

Składniki:

(liczba porcji: 3)
  • dynia Hokkaido (1/3 sztuki - 250 g po obraniu)
  • ziemniak (1 sztuka - 75 g)
  • mlekozastępczy preparat hipoalergiczny (3 miarki + 90 ml wody*)
  • oliwa z oliwek (1 łyżeczka - 5 g)
  • bulion warzywny (1 szklanka - 250 g)

Sposób przygotowania:

*do każdej porcji dodaj jedną miarkę mlekozastępczego preparatu hipoalergicznego

  1. Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wrzuć dynię i ziemniaka. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Przestudź, następnie zmiksuj w blenderze.
  3. Na talerzu dodaj łyżeczkę oliwy i przygotowany preparat zalecony przez lekarza (1 miarka + 30 ml wody).
Porada dr Joanny

Porada dr Joanny:

W początkowym okresie rozszerzania diety mleko jest głównym źródłem energii i składników odżywczych dla organizmu niemowlęcia. Posiłki, które wprowadzasz do diety swojego maluszka, stwarzają okazję do poznawania nowych smaków, zapachów i konsystencji. Z czasem nowe dania zaczną dostarczać mu dodatkowych wartości odżywczych. Już od samego początku to Ty decyduj, co podajesz swojemu dziecku. Pozwól mu jednak zjeść tyle, ile chce, a czasem nawet nie zjeść nic, bowiem Twoje dziecko w ten właśnie sposób uczy się samoregulacji apetytu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 99,3 (kcal)

Białko: 2,2 (g)

Tłuszcz: 3 (g)

Węglowodany: 14 (g)

  • Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
  • Skonsultuj z lekarzem, czy ten przepis, składniki i konsystencja są odpowiednie dla Twojego dziecka. Wartości odżywcze są przybliżone i będą się różnić w zależności od użytych produktów i zamienników.
  • Nie podgrzewaj jednak preparatów mlekozastępczych, które zawierają żywe kultury bakterii – w tym przypadku wybieraj przepisy bez konieczności obróbki termicznej, gdzie preparat dodawany jest po wystudzeniu potrawy, tuż przed podaniem.

Kategoria przepisu: 6-12 miesięcy

Karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia niemowląt. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia skonsultuj się z lekarzem. Dowiedz się więcej...

Newsletter

Najnowsze porady w leczeniu alergii, materiały, aktualności.

Zapisz się