7 rzeczy, o których warto pamiętać podczas przygotowania posiłku dla dziecka z alergią na białka mleka krowiego
Alergia na białka mleka krowiego wymaga uwagi na każdym kroku – nie tylko od dziecka, lecz także od osób przygotowujących mu posiłki. W codziennym pędzie łatwo o błędy dlatego warto przyswoić sobie kilka podstawowych zasad. Ich zapamiętanie zagwarantuje nam spokój i pozwoli oszczędzić wielu nerwów – szczególnie jeśli w domu mamy alergika z ciężką postacią alergii na białka mleka krowiego.
Spis treści:
Razy dwa!
Nie używaj tych samych przyborów i sztućców przy kontakcie zarówno z produktami mlecznymi, jak i bezmlecznymi – koniecznie jest zapewnienie oddzielnego kompletu.
Uwaga na plastik
Nie stosuj plastikowego sprzętu, który wcześniej był używany do żywności zawierającej mleko. Mowa tu o butelkach, blenderach, talerzach i plastikowych pojemnikach. Dlaczego? Plastik jest materiałem porowatym, do którego przywierają pozostałości tłuszczu i żywności. Śladowe ilości białka mlecznego mogą pozostać nawet po skrupulatnym oczyszczeniu.
Szkło i stal
Ufaj materiałom wykonanym ze szkła czy stali nierdzewnej. Dokładnie wyczyszczone nie będą zawierały pozostałości po białkach mleka krowiego.
Oddzielne gąbki
Gąbka wchłania – również pozostałości białek mleka krowiego. Dlatego do mycia naczyń alergika stosuj oddzielną, przeznaczoną tylko do nich.
Przykrywki
Żywność najlepiej zawsze przygotować tuż przed podaniem, jednak nie zawsze jest to możliwe. Jeśli przechowujesz posiłki w lodówce, koniecznie stosuj pojemniki z przykrywkami. Ich brak może narazić żywność na przypadkowe zanieczyszczenie białkami mleka krowiego.
Mięso w opakowaniach
Zawsze kupuj produkty mięsne w opakowaniach producenta. W sklepach zazwyczaj używa się jednej krajalnicy do wszystkiego (w tym serów, wędlin i kiełbas), przez co łatwo o niepożądany kontakt żywności z białkami mleka krowiego.