Alergenność produktów a obróbka termiczna

W wyniku obróbki termicznej niektóre produkty tracą swoje właściwości alergizujące. Sprawdziliśmy, jak zachowują się najpopularniejsze alergeny w spotkaniu z wysokimi temperaturami. 

Mleko krowie składa się z białek serwatkowych i z białek kazeinowych. Te pierwsze w wyniku podgrzania częściowo tracą swoje właściwości alergizujące. Natomiast białka kazeinowe niezależnie od stopnia obróbki termicznej nadal będą nas uczulały. 

Według badań, ponad 70% dzieci z alergią na mleko krowie toleruje produkty z mlekiem krowim, poddanym pieczeniu.[1] Dlatego rozszerzanie diety małego alergika o produkty mleczne rozpoczyna się właśnie od stopniowego wprowadzania mleka poddanego obróbce termicznej (180 ℃, przez 30 minut). Więcej o rozszerzaniu diety małego alergika o produkty mleczne pisaliśmy tutaj: Rozszerzenie diety dziecka o produkty mleczne.

Spośród innych popularnych alergenów, które pod wpływem pieczenia, smażenia czy gotowania, częściowo tracą swoje właściwości alergizujące wymienia się: ryby, owoce i warzywa. Natomiast skorupiaki, jaja kurze, soja, zboża są oporne na temperaturę i pomimo obróbki termicznej nadal silnie uczulają. Soja w wyniku pieczenia jeszcze silniej uczula. Podobnie jak prażone orzeszki ziemne.[2]

Ważne! To, że produkt, który nas alergizuje traci swoje właściwości w wyniku obróbki termicznej, nie oznacza, że można go spożywać, będąc na diecie eliminacyjnej. 

1. Teresa Małaczyńska, Leczenie dietetyczne dzieci z alergią na białka mleka krowiego [w:] Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1), s. 34.
2. http://www.alergiapokarmowa.pl/czy-wiecie-ze-alergennosc-pokarmow-zmienia-sie-podczas-przetwarzania-termicznego/

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.