Jaki wpływ ma alergia na odporność dziecka?

Obserwacje rodziców oraz lekarzy często przywodzą na myśl wniosek, że dzieci z alergią na białka mleka krowiego są bardziej podatne na „łapanie” chorób niż maluchy bez tej przypadłości. Czy to twierdzenie jest rzeczywiście słuszne?

Spostrzeżenie to potwierdzają badania naukowe, które wykazują, że dzieci z alergią mogą być bardziej narażone na częste infekcje układu oddechowego.

1. Objawy alergii związane z drogami oddechowymi, takie jak podrażniona błona śluzowa mogą ułatwiać wnikanie drobnoustrojów, które wywołują infekcje. Ponadto duża ilość wydzieliny np. w przypadku kataru, gromadzącego się w układzie oddechowym alergika jest idealnym środowiskiem i pożywką dla bakterii i wirusów.
2. Objawy alergii na białka mleka krowiego są bardzo zbliżone, a czasem nawet takie same, jak objawy infekcji dróg oddechowych. W obu przypadkach może pojawić się nieżyt nosa, kaszel czy astma oskrzelowa. Odróżnienie tych przypadłości może stanowić wyzwanie dla lekarza. Często droga do prawidłowej diagnozy jest długim procesem – dopiero gdy nie zadziała leczenie infekcji lub objawy nawracają w krótkim czasie, okazuje się, że przyczyną dolegliwości jest alergia na białka mleka krowiego.

Alergia na białka mleka krowiego nie jest bezpośrednią przyczyną obniżonej odporności, jednak niektóre z jej objawów osłabiają bariery ochronne organizmu. Ułatwia to wnikanie drobnoustrojów, które powodują stany zapalne. Decyzję o leczeniu podejmuje lekarz – zawsze konsultuj zaobserwowane objawy i wątpliwości dotyczące zdrowia dziecka z lekarzem.

 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.