Mieszanki mlekozastępcze w diecie małych alergików

Kiedy eliminujemy z diety określone składniki, należy je czymś zastąpić.

Szczególnie jeśli są to tak podstawowe elementy dla rozwoju dziecka jak mleko i jego przetwory czy białka jaja kurzego. W ich miejsce najczęściej zaleca się stosowanie preparatów mlekozastępczych zawierających znacząco zhydrolizowaną frakcję kazeiny lub serwatki – dzięki temu nie mają one właściwości alergicznych. 

Jeśli okaże się, że dziecko nie akceptuje smaku mieszanki bądź nie powoduje ona u malucha oczekiwanej poprawy, może to być znakiem uczulenia na stosowany preparat.


Co robimy w takim przypadku?

Pod nadzorem lekarza, warto rozważyć wprowadzenie mieszanki elementarnej (AAF) czy mieszanki sojowej. 

Kiedy dziecko wykazuje nadwrażliwość na inne białka pokarmowe (pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego), należy zastosować dietę hipoalergiczną z odpowiednimi produktami białkowymi, pamiętając o jednoczesnej suplementacji makroelementów (szczególnie wapnia).

Mieszanki mlekozastępcze o wysokim stopniu hydrolizy powinny być stosowane do ukończenia 2. roku życia. 

U starszych dzieci jest to uzależnione od wskazań klinicznych i decyzji lekarza. 

Wspomnieliśmy już o alternatywie, jaką są preparaty sojowe, bardzo pomocne w leczeniu niektórych postaci alergii pokarmowej. Istnieją jednak przeciwwskazania takie jak wiek (nie stosujemy ich poniżej 6. miesiąca życia dziecka) czy stan zapalny przewodu pokarmowego. Innym ryzykiem jest reakcja krzyżowa z białkami mleka krowiego oraz niekorzystne działania fitynianów i estrogenów, które można znaleźć w nasionach soi. 

Mieszanki o wysokim stopniu hydrolizy również mogą uczulać: coraz częściej obserwuje się przypadki, kiedy uzyskane w ten sposób mieszanki prowokują działania alergiczne. Uczulenie na zawarte w niej hydrolizaty może być przyczyną braku poprawy klinicznej u leczonych tymi mieszankami osób z atopowym zapaleniem skóry.

Wtedy zaleca się mieszankę elementarną, w której frakcja białkowa zastąpiona jest zestawem syntetycznych aminokwasów. Zasadność takiego kroku może potwierdzić pozytywny wynik oznaczenia sIgE przeciwko kazeinie lub frakcjom serwatkowym białek mleka krowiego. 

Jeśli wszystko przebiega według planu, przychodzi czas oceny skuteczności diety eliminacyjnej, która powinna trwać według niektórych wytycznych minimum 6 miesięcy.

Taka ocena pozwoli na ustalenie tego, czy i jak organizm nabywa tolerancję na pierwotnie szkodliwy pokarm. Aby się przekonać o skuteczności prowadzonego leczenia, przeprowadza się próbę prowokacyjną z pokarmem, który wcześniej uczulał. 

Dieta eliminacyjna to również pewne zagrożenia, o których warto wiedzieć, dlatego należy prowadzić ją cierpliwie i z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności. Nie wolno nierozważnie i bez przemyślenia usuwać pokarmów z diety.

Paradoksalnie stosowanie diety może skutkować utratą tolerancji na wcześniej badany alergen. Mieszanki, które zawierają częściowo zhydrolizowaną frakcję białkową mleka krowiego, służą wyłącznie profilaktyce rozwoju procesu alergicznego. Nie stosuje się ich raczej do leczenia alergii. 

Sięgając po różne rozwiązania, należy pamiętać o możliwości wystąpienia reakcji krzyżowych z białkami mleka krowiego. Co więcej, niektóre z tych preparatów – stosowane jako wyłączny produkt odżywczy – nie są wystarczającym źródłem białka, ponieważ nie spełniają zapotrzebowania leczonych. 

ALERGIA NA BIAŁKA
MLEKA KROWIEGO

Różnego rodzaju pokarmy w tym mleko krowie może wywołać nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

WYRASTANIE
Z ALERGII

Wiele dzieci nabywa tolerancję na mleko krowie razem z wiekiem. Co jednak z tymi, u których alergia nie ustępuje?

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

MIESZANKI MLEKOZASTĘPCZE

Mieszanki hydrolizowane otrzymuje się w procesie hydrolizy białek, czyli w procesie, który rozbija białka mleka na mniejsze resztkowe łańcuchy peptydowe. Chociaż proces ten zmniejsza możliwość odpowiedzi alergicznej…

Więcej informacji na stronie: neocate.com.pl
Sprawdź

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.